A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
FSHD - oxidatív stressz és izomfunkció
nem hivatalos fordítás A funkcionális izomérintettség FSHD-ban korrelál az oxidativ stresszel és a mitokondriális diszfunkcióval
Utoljára frissítve: 2014. szeptember 26.

A funkcionális izomérintettség FSHD-ban korrelál az oxidativ stresszel és a mitokondriális diszfunkcióval

Turki A1, Hayot M, Carnac G, Pillard F, Passerieux E, Bommart S, Raynaud de Mauverger E, Hugon G, Pincemail J, Pietri S, Lambert K, Belayew A, Vassetzky Y, Juntas Morales R, Mercier J, Laoudj-Chenivesse D.

Kivonat

A facioscapulohumeralis izomdisztrófia (FSHD) a leggyakoribb izomdisztrófia, autoszomális domináns öröklődésű. A legtöbb FSHD-s betegnél a tünetek az arcra, karra, lábakra és a törzsre korlátozódnak. Az FSHD genetikailag a D4Z4 régió rövidülésével függ össze, amely több gent aktivál. Egyikük a régióban található DUX4 átíródási faktort fejezi ki(dupla homeobox4) több gén deregulációját okozva., Ezen felül, az RNS, vagy a fehérje kifejeződés profil analízise az izmokban azt mutatja, hogy dereguláció történik az oxidative stresszre adott válaszban is. Mivel az oxidative stress érinti a perifériális izomfunkciót, kutattuk a mitokondriális funkciót és az oxidative stresszt az FSHD által érintett betegek  vázizomzatából vett biopsziákban  és  vérmintáikban, összehasonlítva azt az egészséges control személyek mintáival, valamint értékeltük ezek összefüggéseit a fizikai teljesítőképességgel. Kimutattuk, hogy specifikusan az oxidative stress (lipid peroxidáció és protein carbonylació), oxidative károsodás (lipofuscin felhalmozódás) és az antioxidáns enzimek (catalase, copper-cink függő superoxid diszmutáz, és glutahtion reductase) magasabb volt az FSHD által érintett izmokban, mint a kontrolcsoportban. Az FSHD-s izmokban a mitokondriális funkció is abnormálisnak bizonyult (csökkent cytochrome c oxidase aktivitás és csökkent ATP szintézis).A csökkent  GSH és oxidált glutathione (GSSG) arány jelentősen alacsonyabb volt minden FSHD-s vérmintában a GSSG felhalmozódás miatt. Ezen felül, az FSHD-s betegek szisztémás antioxidatív molekulás válasza  is csökkent volt, úgy mint alacsony cink szint (egy SOD factor)alacsony  szelén szint (egy  GPx cofactor, amely a lipid peroxide eliminációjában vesz részt) és alacsony C vitamin szint.  A betegek felénél alacsony volt a gamma/alpha tocopherol arány és magas volt a ferritin koncentráció. A szisztémási oxidativ stress és a mitokondriális diszfunkció egyaránt korrelált a betegséggel érintett izomfunkcióval. A mitokondriális ATP termelődés szignifikánsal korrelált a a quadriceps terhelhetőségével  (T(LimQ)) és a maximális akaratlagos izomösszehúzódással  (MVC(Q)) értékek (rho=0.79, P=0.003; rho=0.62, P=0.05). Az oxidált glutathione plazma koncentrációja negatívan korrelált a  T(LimQ), MVC(Q)értékekkel és a két perces járástávolság értékkel (rho=-0.60, P=0.03; rho=-0.56, P=0.04; rho=-0.93, P<0.0001). Adataink oxidativ stresszt karakterizáltak FSHD- betegeinkben és kapcsolatot bizonyítottak a perifériális vázizmok diszfunkciójával. Adataink azt mutatják, hogy antioxidánsok, amelyek modulálják, vagy késleltetik az oxidative stress okozta károsodást, hasznosak lehetnek az FSHD által érintett izmok funkciójának megtartásában.
 
Copyright © 2012 Elsevier Inc. All rights reserved.

 

Cimkék:
  Izomdisztrófia - Facioscapulohumeralis (FSH/FSHD)
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.