A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
FSHD - mozgás és táplálkkiegészítés
nem hivatalos kivonatos fordítás
Utoljára frissítve: 2014. június 29.

Integrált megközelítés FSHD

Olasz kísérlet egy 43 éves, súlyosan érintett FSHD-s nőbeteggel

Konklúzió :

 Egy kevert mozgásprogram táplálékkiegészítőkkel kombinálva hatásosnak és biztonságosan alkalmazhatónak bizonyult.

 Háttér: bizonyos izmok atrófiája, gyengeség és korai kifáradás az FSHD legfőbb jellemzői.

A betegségnek nincs terápiája

A betegek beszámolói szerint a fizikai gyakorlatok és étrendkiegészítők alkalmazása valamennyi javulást eredményez. Klinikai kísérletek még nem támasztják alá ezt az eredményt. Különösen a mozgásgyakorlatok hasznosságát nem vizsgálják, mivel aggodalomra ad okot, hogy azok rosszabbodást eredményezhetnek és felgyorsíthatják a betegség lefolyását.

A legutóbbi megfigyelések ugyanakkor azt mutatják, hogy a mozgásgyakorlatok után mért CK (creatine kinase) szint emelkedés a kiinduló állapothoz képest (ez az izom károsodásának indikátora) normalizálódik egy nap alatt

A táplálékkiegészítők szerepe is még vizsgálat alatt van. A legutóbbi megfigyelések azt sugallják, hogy a creatine és a Branched Chain Amino Acid (BCAA) pozitív hatást fejthet ki azáltal, hogy csökkenti a mozgás okozta sérülés lehetőségét.

Eset bemutatás

A 43-éves , FSHD beteg, 2006 óta kerekesszékes asszony 6 hónapos mozgásterápián vett részt, valamint táplálékkiegészítőket is kapottt. A program a motoros funkciók változását vizsgálta. A vizsgált személy családi hátterében nem fordult elő izomdisztrófia, a D4Z4 allé rövidülése (14 kb) ne novo mutáció eredménye. Szülei két eves korában vették észre járási nehézségeit. 4 éves korában diagnosztizálták az izombetegséget. Egy, harminc eves korában történt neurológiai felmérés szerint tünetei között szerepelt a bal lábfejtartó izom gyengesége, arcizom gyengeség, kétoldali lapockatartó izom sorvadás, csípőizom gyengeség, hyperlordózis stb

Módszer
 
A páciens 180 cm magas, 71,4 kg. Irásban hozzájárult a kísérlethez. A kísérlet heti 4 alkalommal, hat hónapon keresztül folyt.
 A mozgásgyakorlatok megkezdése előtt és befejezésük után  különboző laborvizsgálatokat folytattak le. A gyakorlatok fele  részben izomerősítők, fele  részben pedig állóképesség fejlesztőek voltak, szobabiciklivel 1.5 perc bemelegítés, 10 - 20 perc gyakorlat,  és zöld Thera band szalaggal  (8 ismétlés 2 széria 5 perc pihenés) folytak.

Étrendkiegészítők

BCAA keverék, creatin és CLA.

 Az aminosav BCAA tartalmú formula  2:1: leucine:isoleucine:valine arány  0.1 gr/testsúlykg/nap reggel és estére elosztva(BigOne, Professional Dietetics),.Creatine monohydrate (CreaATP, Syform) 0.1 gr/nap, CLA (Syform) 2,4 gr/ nap reggel vagy a gyakorlat megkezdése előtt két órával.

Eredmények

A 6 hónap végén a páciens anthropometrikus státusza jelentős javulást mutatott (BMI, FFM Biokémiai szérum paraméterek.) 13,7 százalékkal csökkent a BMI (testtömegindex), 8%-kal a testzsírarány (FFM) és 8 %-kal nőtt a zsírmentes testtömeg.  A biokémiai vérteszt paraméterek közül nőtt a teljes fehérje koncentráció, albumin százalék és albumin/globulin arány. Szerény javulás mutatkozott a vállizmok területén, míg nem történt változás a könyök izmainál. Javult az oxigénfelvétel, és a Borgscore skála javulása azt mutatja, hogy az izmok valamennyire adaptálódtak a mozgáshoz és javult az oxygen metabolizmusuk. A kimerülést megelőző időszak nőtt. 


Konklúzió

A kísérlet eredményei azt sugallják, hogy bizonyos mozgásgyakorlat terápia és étrendkiegészítés biztonságosan használható néhány FSHD páciensnél, , de további vizsgálatok szükségesek  az eredmények megerősítéséhez. A fizikai gyakorlatok lehetséges utat mutatnak az atrófia és fáradtság csökkentésére . Mérsékelt erősségű erőgyakorlatok nem okoznak rosszabbodást a beteg  izmokban. Az aerobic training hatásosnak bizonyult

A táplálékkiegészítők szerepe az izomdisztrófiák kezelésében egy új megközelítés., főként  tapasztalati eredményekre alapozva.A  Creatine és BCAA pozitív hatásúnak bizonyult, különösen a creatin az erőgyakorlatokkal kombinálva.
A BCAA a fehérje szintézist maximalizálja, de nincs ez utóbbira jelenleg folyó klinikai kísérlet.

A kísérlet korlátai

Nem mondhatjuk ki, hogy az elért eredmények minden FSHD beteg esetében ugyanilyenek lennének. Nem tudjuk, hogy a testtömeg pozitív változásai nem a páciens diétájának köszönhetők e inkább, mint a gyakorlatoknak és táplálékkiegészítőknek. A kísérlet eredménye azoönban újnak mondható és arra kell, hogy bátorítsa a kutatókat, hogy vizsgálják tudományosan ezt a területet is.

Cimkék:
  Izomdisztrófia - Facioscapulohumeralis (FSH/FSHD)
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.