A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Új FSHD egér segíti a kutatásokat
Egy újonan kifejlesztett, a human FSHD betegséget okozó genetikai módosulásokat hordozó kísérleti egér megváltoztathatja a kutatások menetét és felgyorsíthatja a terápiás kísérleteket (Nem hivatalos kivonatos fordítás, az eredeti az mdausa.org honlapon található
Utoljára frissítve: 2013. április 09.
Új FSHD egér segíti a kutatásokat


Egy újonan kifejlesztett, a human FSHD betegséget okozó genetikai módosulásokat hordozó kísérleti egér megváltoztathatja a kutatások menetét és felgyorsíthatja a terápiás kísérleteket. Az emberektol eltéroen, az egereknek általában nincs olyan DNS struktúrájuk, amely, ha módosul, FSHD-t okoz. Ezért mindezideig igen komplikált volt kísérleti egeret kreálni. A korábbi FSHD kísérletekben használt egerek utánozták a human betegség néhány aspektusát, de nem rendelkeztek a betegség molekuláris hátterével. Az új kísérleti egér már rendelkezik a molekuláris okokkal is. A beteg állat nem minden human fizikai abnormalitással rendelkezik.

A human FSHD-t a DUX4 gén abnormális aktivizálódása okozza

Az 1-es és 2-es típusú FSHD molekuláris alapját teljes egészében csak az elmúlt néhány évben sikerült megérteni. Az 1-es típusú FSHD oka, mely a beteg emberek 95%-ában fordul elo, a DNS megrövidülése 4-es kromoszóma   D4Z4 szakaszán, együtt, egy “megengedo” szekvenciával a kromoszóma végén. A megrövidült D4Z4 régió relaxálja a kromoszóma struktúrát ezen a szakaszon, és ez egy olyan gén aktiválódásához vezet, amely a korai fejlodést követoen inaktív normal esetben. A 2-es típusú FSHD esetében, mely a betegek 5%-át érinti, szintén jelen van a “megengedo” szekvencia a 4-es kromoszóma végén, ugyanúgy, mint az 1-es típusú FSHD esetében, együtt, egy olyan génmutációval, mely egy másik kromoszómán található ugyan, de a D4Z4 régió relaxációját okozza, ugyanúgy, ahogy a megrövidült szekció az 1-es típusban. A különbözoségek ellenére az eredmény ugyanaz mindkét betegségben: legalább egy gén nem kívánatos aktiválódása, melynek normal esetben a korai fejlodést követoen csendben kellene maradnia. Az abnormális molekuláris muködés, mely az FSHD 1 és 2 esetében is a normális esetben csendes DUX4 gén aktiválódását vonja maga után, az újonan kifejlesztett FSHD kísérleti egerekben is jelen van.  
Mindkét FSHD típus esetében a DUX4 gén fehérjét termel, amely – úgy tunik – súlyosan károsítja az izomrostokat és káros hatása lehet más szövetekre is.

Az új kísérleti egér a human betegség néhány jellegzetességét is mutatja

Csak az emberben és más magasabbrendu fajokban található olyan DNS, mely a DUX 4 fehérje termeléséért felelos, így a kutatók bejuttatták ezt a gent és környezetét az egerek genomjába, hogy  a human betegség fizikai aspektusait provokálják. Az egerek mutatják a fehérje termelodését bizonyos  izomsejtekben, az izomsejt érésébe való beavatkozást az érintett sejtekben, melyekben a kóros fehérje termelodés kimutatható , abnormális relaxációt a D4z4 régióban izom és más szövetekben, szem abnormalitást az egerek felében, a 8-12 héttol, valószínuleg a nem tökéletes szemzárás miatt és kismértékben nagyobb fibrozist, és szintén kismértékben kisebb izomregenerálódási képességet izomsérülést követoen, normal egerekkel összehasonlítva.

Ezen túlmenoen, a DUX4 gén hatásának kitett gének muködése egér és human izomsejtekben is sok hasonlóságot mutatott, melyek biomarkerként is szolgálhatnak a betegség elorehaladásának, és a terápia hatásosságának jelzésére.
A kutatók megjegyezték, hogy az FSHD egér nem minden FSHD szimptómát mutat, az csípoöv izmainak gyengesége például nem jelenik meg, bár az izomsérülést követo lassabb gyógyulás ott is tetten érheto.  Több egymást követo izomsérülés szükséges ahhoz,, hogy a látható  izom abnormalitás kifejlodjön.

Az új kísérleti egér a kutatási stratégiák értékelésében és jövobeni kutatási irányok optimalizálásában játszhat szerepet

Cimkék:
  Izomdisztrófia - Facioscapulohumeralis (FSH/FSHD)
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.