A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Megvan a 2-es típusú FSHD oka
Megtalálták a kutatók a 2-es típusú FSHD okát. A felfedezés segít a betegség mindkét fajtájának jobb megértésében, a diagnosis felállításában és a terápiás kutatások felgyorsításában. (A cikk nem hivatalos kivonatos fordítás, az eredeti az mdausa.org honlapon található,)
Utoljára frissítve: 2015. január 12.

Megvan a 2-es típusú FSHD oka

Megtalálták a kutatók a 2-es típusú FSHD okát. A felfedezés segít a betegség mindkét fajtájának jobb megértésében, a diagnosis felállításában és a terápiás kutatások felgyorsításában.

Az utóbbi néhány évben, amióta létezik pontos genetikai teszt az FSHD diagnózisának felállítására, tudjuk, hogy a betegek kis számának (5%) nincs meg az FSHD genetikai jele: a 4-es kromoszóma abnormálisan rövidült DNS szakasza. Őket hívjuk 2-es típusú FSHD-s betegeknek, akiknek, bár tüneteik megegyeznek más FSHD-okkal, nincs rövidült DNS szakaszuk a 4-es kromoszómán. A betegségük oka mindezideig nem volt világos. Most már tudjuk, hogy az SMCHD1 gén mutációja okozza a 2-es típusú FSHD-t. Bár ez a mutáció csak a 2-es típusú FSHD-ra specifikus, lényeges közös elemek vannak mindkét forma (FSHD1 és FSHD2) kifejlődésében.
 
A kulcs a kromatin relaxációban keresendő

A kromoszómákat kromatinok alkotják, melyek DNS-t és fehérjéket tartalmaznak, szoros, vagy laza struktúrában. Laza, más néven nyitott, vagy relaxált kromatinok a sejtek számára lehetővé teszik, hogy a DNS-t fehérje termelésére használják. A zárt, vagy szoros struktúrájú kromatin nem engedi meg, hogy a sejtek a DNS-t fehérje termelésére használják. A kromatin struktúra változásai a fehérje termelés aktiválódásához, vagy inaktiválásához vezetnek.
 
Két út vezet a DUX4 fehérje termelődéséhez

Mindkét FSHD forma oka a DUX 4 fehérje abnormális termelődése az érett izomrostokban. Ez a fehérje toxikus, és normál esetben nincs jelen (kis mennyiségben van jelen) az izomrostokban.

Az 1-es típusú FSHD-ben, mely a betegek nagyobb Jeux de Fille részét érinti, az abnormális DUX 4 termelődés oka a 4-es kromoszómán lévő rövidülés, együtt egy un. »megengedő » DNS szakasszal a kromoszóma végén. A megrövidült kormoszóma szakasz a régióban valahogy kromatin relaxációhoz vezet, ami bekapcsolja a DUX4 gént. A kromoszóma végén lévő megengedő szakasz pedig stabilizálja az új genetikai instrukciót a DUX4 gén számára.
 
Az új felfedezés azt jelenti, hogy egy másfajta genetikai mutáció is a kromatin relaxációjához vezethet. Az SMCHD1 gén mutációja, együtt a 4-es kromoszóma végén lévő megengedő szakasszal, ugyancsak a DUX 4 gén aktiválódásához és toxikus fehérje termeléséhez vezet.
 
Az FSHD 2 betegekben az SMCHD1 gén mutációja elégtelen mennyiségű SMCHD1 fehérje termelődést eredményez. Ez a fehérje befolyással bír a kromatin struktúrára. Az SMCHD1 fehérjehiány okozza a kromatin relaxációt a 4-es kromoszóma D4Z4 régiójában, még akkor is, ha a régió normál hosszúságú. A kutatók azt is feltételezik, hogy azon FSHD-s betegek, akiknél egyik – már ismert – genetikai rendellenesség sem mutatható ki, más, még nem ismert mutációval rendelkeznek, mely az FSHD beteggé teszi  őket.

A felfedezés jelentősége FSHD betegek és más rendellenességgel élők részére

Valószínűleg más okok is vezethetnek a D4Z4 régió kromation relaxációjához, és az SMCHD1 mutáció a genom más részén is okozhat kromatin relaxációt, másfajta betegséget okozva.

A kutatók szerint az SMCHD1 gén és fehérje az FSHD1-es típusban szenvedő betegek betegségének súlyosságát is befolyásolhatja.
 
"Az SMCHD1 gén felfedezésével megtaláltuk a DUX4 gén kifejeződésének első,  FSHD specifikus módosítóját. Ez új terápiás utakat nyithat mindkét típusú FSHD betegségben szenvedők számára, mivel azt feltételezzük, hogy ha meg tudjuk növelni az SMCHD1 fehérje termelését, az jótékony hatással bírhat a betegségre. Ezért nemcsak a diagnosztikus lehetőségek kiterjesztésén dolgozunk, de azon is, hogyan stabilizáljuk az SCHMD1 fehérjét.”

Cimkék:
  Izomdisztrófia - Facioscapulohumeralis (FSH/FSHD)
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.