A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
FSHD és vitaminok
Úgy tűnik, a vitaminhiányból fakadó oxidatív stressz - az alábbi cikk szerint - nagyobb mértékben járul hozzá az FSHD esetében a betegség lefolyásához, mint más izomdisztrófiák esetében. Meg fogom kérdezni Dr.Gulyás Tamást a vitaminsziget.hu oldalon, hogy a cikk fényében milyen vitamin és ásványianyag kiegészítést javasol. Minden vitaminnal és ásványianyaggal kapcsolatos kérdést fel lehet tenni neki ezen az oldalon (lásd a haszos linkek között is).
Utoljára frissítve: 2012. október 11.

FSHD: az izom érintettségét az oxidativ stresszel és a mitokondrium diszfunkciójával asszociálják

A facioscapulohumeral betegség, az FSHD a felnőtt lakosság körében leggyakrabban diagnosztizált genetikusan determinált neuromuszkuláris betegség.
Autoszomális domináns öröklődésű, az arc, a lapocka, a felkar és a lábfej emelő izmok deficitje jellemzi.
 A korábbi sejtmodellek már megmutatták, hogy az oxidativ stress hozzájáruhat a perifériás vázizmok érintettségéhez az FSHD betegek esetében, míg a Duchenne típusú izomdisztrófiában, vagy a végtagöv 2B típusú (LGMD) disztrófiában ez nem igaz.

Egy 2012 júliusában publikált anyag szerint egy francia kutatócsoport  a mitokondriumok és az oxidativ stress összefüggéseit tanulmányozta a vérben és az FSHD-s és konrollcsoportokból nyert  izombiopsziákban .  Bizonyítást nyert, hogy az FSHD-s betegek esetében nemcsak a mitokondriumok diszfunkciója volt megfigyelhető, de egy speciális oxidative stress egyensúlytalanság is: növekedett oxidativ stress szint és csökkent antioxidáns kapacitás.
 
Pontosabban, a quadricepsz maximális akaratlagos kitartása és összehúzódása korrelált a mitokondrium ATP termelésével és ellentétes irányban korrelált az oxidált glutathione plazma koncentrációjával. Más oxidative stress markerek nem mutattak összefüggést a betegséggel.  Felvetődik az a kérdés, hogy az antioxidánsok használata a betegséget esetleg késleltetni tudja. Egy randomizált kontrolált kettős vak kísérlet indul Montpellier-ban (Franciaország) FSHD betegek antioxidáns kezelésére.

 

Cimkék:
  Izomdisztrófia - Facioscapulohumeralis (FSH/FSHD)
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.