A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
MRI/MRS képalkotó eljárások FSHD esetében
Csak a nyugalmi állapotban lévő, zsírt tartalmazó alsó lábszakasz mutat megzavart energia metabolizmust az FSHD-s páciensek esetében – címmel jelent meg nemrég publikáció az NMR a biomedicinában című ujságban. A hír azért nagy jelentőségű, mert olyan eszközökkel, mint az MRI/MRS először sikerült FSHD pácienseket izomspecifikusan vizsgálni. (a cikk nem hivatalos, kivonatos fordítás)
Utoljára frissítve: 2010. április 12.
A vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a foszfokreatin szintje alacsonyabb, és a ph érték magasabb volt a normálisnál. A kisérletekhez 31P MR spektroszkópot használtak, az ATP, a PCr, a nem organikus foszfát és a ph értékét mérték.  Kóros eltérést csak a zsírt tartalmazó alsó lábszár izomszövetében találtak.

A kísérlet azt mutatják, hogy az érintett izmokban energia probléma van. Hasonló eredményeket más izombetegségekben is találtak már, ugyanakkor a más izombetegségekre ugyancsak jellemző nem organikus foszfát megemelkedett szintje az FSHD-ban nem jelentkezik.

A kisérlet arra is rámutatott, hogy az FSHD esetében az eltérés izomspecifikus, a betegség előrehaladása eltérő az egyes izmokban.

A kísérlet jelentősége a betegek számára abban is van, hogy a betegség előrehaladását, vagy a könnyű mozgás hatását az izmokra nem beavatkozó képalkotó eljárásokkal is mérni lehet.
Cimkék:
  Izomdisztrófia - Facioscapulohumeralis (FSH/FSHD)
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.