A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Új útmutató ALS betegek kezelésére
Az Amerikai Neurogológiai Társaság az ALS betegek minél hatásosabb complex kezelése érdekében új útmutatót bocsátott ki idén október 13-án. Az útmutató a „strong evidence” (erősen bizonyított) és „good evidence” (bizonyított) kifejezéseket használja, előbbit akkor, ha legalább két, utóbbit, ha legalább egy magas szintű tudományos kutatás alátámasztja a kezelés hatásosságát. „Weak evidence” minősítést a kezelés akkor kap, ha bár vannak hatástanulmányok pozitív eredménnyel, de azok hiányosak.
Utoljára frissítve: 2009. október 20.
„Strong evidence”
Riluzol az egyetlen FDA (US Food and Drug Administration) által jóváhagyott gyógyszer, mely ALS betegek kezelésére ajánlható. Bár az élettartamot a gyógyszer meghosszabbítja, a betegség rosszabbodásának ütemét csak kis mértékben befolyásolja.

„Good evidence”
Bizonyított, hogy a dextromethorphan és quinidine kombinációja képes a kontrolálatlan nevetés és sírás gyakoriságát és súlyosságát csökkenteni. (lásd ezzel kapcsolatos korábbi ismertetőnket az Angyalszárnyak honlapon)
Bizonyított, hogy a B típusú botulinum toxin injekció a nyálképző mirigyekbe adva képes a nyálfolyást kontrolálni. A súlyos nyelési nehézségekkel küzdő betegek számára a PEG vagy RIG tubus gyomorba helyezése stabilizálja a testsúlyt és meghosszabbítja a túlélést.
Különösen fontos a légzésfunkció vizsgálata még mielőtt az ezzel kapcsolatos  problémák felmerülnek. Egy légzéstámogató készülék használata segíthet az élettartamot meghosszabbítani.

„Weak evidence”
Vannak tanulmányok, melyek szerint az alacsony dózisú besugárzás képes a nyálfolyást csökkenteni. Bár az ALS betegeket kezelő orvosok bizonyára ismerik ezeket a készítményeket és eszközöket, nem szükségtelen felhívni a figyelmüket az orvosok számára készült útmutatóra, mely az American Academy of Neurology/Practice website-on érhető el angol nyelven, míg a betegek számára készült összeállítás a The Brain Matters honlapon tekinthető meg.

A cikk nem hivatalos, kivonatos fordítás. A cikk, valamint mindkét említett honlap az mda.org honlapról is elérhető.
Cimkék:
  Gyógyszerkísérlet
  Mozgatóideg betegségek - Amyotrophiás lateralsclerosis (ALS)
  Tudástár
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.