A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
B3 vitaminnal az izomvesztés ellen
Nem hivatalos kivonatos fordítás, az eredeti az MD news szeptember 12-i számában jelent meg.
Utoljára frissítve: 2016. szeptember 12.

A B3 vitamin egy formájának táplálékkiegészítőként történő bevitelével vissza lehet fordítani az öregedéssel kapcsolatos izomlebomlást a NAD elnevezésű molekula szintjének emelésével, amely segít abban, hogy a táplálékból a sejtek energiát nyerjenek.

A felfedezés új terápiás megközelítést jelenthet az izomsorvadások kezelésében is.

A tanulmányt a Cell Metabolism újságban David Frederick, a Pennsylvania-I Orvosi Egyetem kutatója publikálta, a NAD homeosztazis elvesztése progresszív és visszafordítható izomsorvadáshoz vezet a vázizomzatban címmel.

A mitokondrium a sejtek azon része, amely a szervezet működését lehetővé tevő  energia termeléséért felel. A különféle szövetekben a mitokondriumban többféle enzim működik együtt friss NAD termeléséért, amely a szervezetbe bevitt  zsírból és a cukorból történő energia kinyerése folyamatának támogatásához szükséges. Az öregedéssel, azonban a NAD szint csökken a mitokondriumban, és az olyan erőfeszítésekre, mint az izom funkciók, a szervezetnek kevesebb energiája marad.
 
Annak pontos megértéséhez, hogy az izomsejtek alacsony NAD szintje miként hat, a kutatók olyan egerekkel kísérleteztek, melyeknél kevés NAD állt az izomsejtekben rendelkezésre. A fiatal egerek, amelyekben 85%-ban csökkent volt a NAD szint, még képesek voltak normal tevékenységre. Ahogy azonban elérték a felnőttkort, az izmaik folyamatosan gyengultek és sorvadtak, az izombetegségekhez hasonlóan.

“Az izomszövet nagyon hasonlóan nézett ki,  mint a DMD betegekben.”

Ezután a kutatók a NAD szint emelésének hatásait vizsgálták. A NAD szint emelését a Nampt enzim kifejeződésének indukálásával érték el. Ez az enzim vesz részt a friss NAD termelésében. A kísérletben az bizonyosodott be, hogy a Nampt enzim indukálása megakadályozta a korral járó NAD csökkenést, és idősebb állatokban is megőrizte a mozgás képességének egy részét.
 
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a NAD precursor egyik formájának, a B3 vitamin egyik formájának (nicotinamide riboside (NR)) hozzátáplálásával szintén csökkenteni lehet a korral járó izomgyengülést. Bár a piacon többféle NAD szintet emelő táplálékkiegészítő is kapható, mindezideig nem készült olyan tanulmány, amely a csökkent NAD szint és az izomfunkció kapcsolatát vizsgálta volna.

“Megdöbbentő volt, hogy az NR milyen gyorsan képes volt az alvó mitokondrium reaktiválására az izmokban. “

A felfedezés olyan stratégiákat indíthat el, melyek az időskori izomvesztést csökkenthetik/visszafordíthatják  a NAD szint emelésével. Felmerül továbbá az a kérdés, hogy az egyes izombetegségekben, nem a NAD szint csökkenése áll e a háttérben,  és ha így lenne, lehet e a NAD szint emelésével az izombetegségek egyes tüneteit gyógyítani. 

Cimkék:
  Izomdisztrófia (általános)
  Vitamin
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.