A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Rákgyógyszer lehet a megoldás?
nem hivatalos, kivonatos fordítás, az eredeti a Stem Cell juliusi számába található
Utoljára frissítve: 2016. augusztus 06.

Egy kulcsszerepet játszó gén, amely egy életen át képes a károsodott izmokat meggyógyítani.

 A NYU Langone Medical Center , University of Colorado , Boulder kutatócsapata julius 21-én publikálta felfedezését a Cell Reports-ban.

A kutatók felfedezése szerint egyetlen fehérje, az AUF1 szintje meghatározza, hogy az őssejtek megőrzik e a korral és károsodásokkal járó izombetegségekben az izom regenerálódásának a képességét.
 
A kutatás eredményei a génkifejeződés egy részét érintik, melyben a hírvivő RNS molekulák a DNS-ben kódolt, fehérje építésére szolgáló  instrukciót továbbítják. A gének gyors ki és bekapcsolására szolgáló kontroláló hírvivő RNS molekulák defektje befolyásolják az őssejtek képességeit. Az őssejtek egy része felnőttkorban is megmarad azért, hogy specializálódás után kijavítsa a károsodott szövetet.

A vázizom sejtjeinek károsodását követően az izom őssejtek jelet kapnak, hogy sokasodjanak és javítsák ki a károsodott szövetet, ezt a folyamatot az AUF1 fehérje kontrolálja. Egy másik fehérje is szerepet játszik, mint fő regulator az izomregenerálódás folyamatában, az MMP9. Ez az enzim más fehérjéket semmisít meg, kifejeződésük szintjét kontrolálva ezáltal.

A jelen tanulmány szerint egerek, melyekben hiányzott az AUF1 gén, nagyobb MMP9 fehérje aktivitást, és csökkent őssejt javító kapacitás képességet mutattak.  Együtt ez a hatás drámai és folyamatos vázizom leépülésben fejeződött ki.

A kutatók képesek voltak helyreállítani az izom regenerálódásának képességét azáltal, hogy egy már ismert, a rákbetegek gyógyítására használt készítménnyel blokkolták az MMP9 aktivitást.

Ez a felfedezés traumas, vagy korral, ill. Betegségek okán előforduló izomvesztés esetén, pusztán az MMP9 megcélzásával képessé tehet minket még normal AUF1 szint esetén is felgyorsítani az izomregenerálódás folyamatát.

Cimkék:
  Izomdisztrófia (általános)
  Kutatás
  Rák
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.