A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Izomépítő flavonoid a csokoládéban
A cikket a DMD csoport facebook oldalán találtam, ez az első rész fordítása. A kísérletek állásáról a fordítást hamarosan felteszem.
Utoljára frissítve: 2015. március 25.

Mi az epicatechin?

Az epicatechin egy, a fekete csokoládéban található flavonoid, a kakaófa terméséből nyerik ki.

Mi köze ennek a Duchenne betegséghez?

Az epicatechin egyike azon tucatnyi flavonoidnak, melyek a fekete csokoládéban találhatók, de egyedülálló a szív és izom működésére tett hatásaival.Humán és állatkísérletekben már egyaránt bizonyított, hogy az epicatechin növeli az új mitokondrium termelődést a szívben és az izomzatban. (mitokondriális biogenezis), és stimulálja az izomszövet regenerálódását. A Duchenne féle izomsorvadás kapcsolatba hozható a a vázizomzatot energetizáló mitokondrium elvesztésével.. A legújabb bizonyítékok azt támasztják alá, hogy az epicatechin utánozza a normális izom által kiválasztott, újonan felfedezett humán hormont. Ez a hormon az izomban tornagyakorlatok végzése után termelődik, és ez lehet a felelős a mitokondrium biogeneziséért és az erősebb izomszövet kifejlődéséért, ami a mozgásgyakorlatokat követi. A többi, a fekete csokoládéban található flavonoidnak vagy nincs köze, vagy gátolja a mitokondriális biogenezist. Ezért a kakaókivonat , vagy nem gyógyászati célú epicatechin fogyasztásának nincs kimutatható hatása
.
A jelen kísérlet olyan epicatechinnel folyik, amelyet megtisztítottak a többi flavonoidtól ill. más szennyező anyagoktól. Egy európai tanulmány pedig egy  másik, hasonló hatóanyag vizsgálatát folytatja. Az .epigallocatechin gallate (EGCG) antioxidáns hatásainak vizsgálata folyik izomdisztrófiában. Az ECGC-nek nem tulajdonítanak olyan mitokondriális, vagy izomra ható hatást, mint amit az epicatechin esetében megfigyeltek, mert ez előbbi nem tudja utánozni az emberi hormont.

Az epicatechin egy másik hatása az izom regenerációjában szerepet játszó follistatin fehérje megnövekedett plazma szintjében is megmutatkozik, valamint csökkenti a myostatin fehérje jelenlétét, amely a fibrózisért és az izom atrófiáért felelős. Az epicatechin stimulálja az utrophin termelődést is, amely potenicálisan kompenzálni képes a hiányzó dystrophint.
 
Összegezve, az epicatechin képes a szív és az izom funkciójának javítására izombetegekkel folytatott humán és állatkísérletekben egyaránt. Az epicatechin egy új megközelítést mutat az izomdisztrófiák kezeléséhez.

Cimkék:
  Izomdisztrófia (általános)
  Izomdisztrófia - Duchenne (DMD)
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.