A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Izomdisztrófiák - természetes kezelési lehetőségek
Feb 19 2014 Ray Sahelian, M.D.
Utoljára frissítve: 2015. január 12.


Izomsorvadás – természetes kezelési opciók

Feb 19 2014 Ray Sahelian, M.D.

Sokat tudunk az izomsorvadás  hagyományos orvosi megközelítésérol. Ezen a weboldalon a természetes étrendkiegészítok szerepérol gyujtöttem össze információkat, melyek talán hasznosak lehetnek ezekben a súlyos orvosi esetekben. Az oldalt a legújabb kutatási eredményekkel rendszeresen frissíteni fogjuk.
Beszéld meg az orvosoddal az alábbi javaslatokat

Hasznos lehet kisebb adaggal kezdeni az aminosav és talán a CoQ10 pótlást, de ezek csak javaslatok, több tanulmány szükséges annak bizonyításához, hogy hatásosak e izomsorvadás esetén.

Glutamin vagy aminosav pótlás Duchenne izomdisztrófiában

A Glutaminról bebizonyosodott, hogy akutan csökkenti a teljes testben a fehérje degradációt Duchenne izomdisztrófia esetén. Azt vizsgálták, hogy  az orálisal szedett glutamine jelentosebben csökkentette-e  a teljes test fehérje degradációt, mint az isonitrogénes aminosav control keverék. 26 DMD beteg kisfiút vontak be a kettos vak vizsgálatba , akik vagy glutamint kaptak (0.5 g . kg(-1) . d(-1)) vagy isonitrogénes nemspecifikus aminosav keveréket. A leucin szintje (a teljes test fehérje degradáció csökkenésének markere) jelentosen csökkent mindkét szer esetében. Az endogen glutamine szintje szintén csökkent, ami a fehérje lebomlás terméke. Nem volt lényeges különbség a két szer hatásai között, mindkét szer 10 d felett gátolta a fehérje lebomlást.Oral glutamine and amino acid supplementation inhibit whole-body protein degradation in children with Duchenne muscular dystrophy.Am J Clin Nutr. 2006.

Coenzyme Q10 és izomsorvadás

A CoQ10-t az emberi test bioszintetizálja és a bioenergia, antioxidáció, növekedési control stb.  terén használja.. Nélkülözhetetlen az egészséghez és a túléléshez. Az elso kettos vak tesztet 12 beteggel, (DMD, Becker, Limb-Girdle, myotonikus disztrófia, Charcot Marie Tooth és Welander) végezték.  A control CoQ10 vérszint alacsony volt ( 0.5-0.84 microgram/ml között) A betegek három hónapon át kaptak napi 100 mg CoQ10-et, míg a control csoport placebo-t kapott. A második elvégzett kettos vak tesztben 15 beteg vett részt ugyanezen betegségekkel.. Mivel a szívizom betegségei gyakoriak ezekben a betegségekben, a szív funkcióit is vizsgálták. A fizikai aktivitás jelentosen javult. Bár a 100 mg hatásos és biztonságos volt, a dózis túl alacsonynak bizonyult.  Az ilyen és hasonló izomdisztrófiákban szenvedo betegeknek CoQ10 pótlást kell kapniuk életük végéig..Two successful double-blind trials with coenzyme Q10 on muscular dystrophies and neurogenic atrophies. Biochim Biophys Acta. 1995

A Steinert myotonic dystrophy egy autoszomális genetikai rendellenesség a felnottkor leggyakoribb izombetegsége. Jeu de Fille Azt feltételezzük, hogy mitokondriális abnormalitások fordulnak elo ebben a betegségben, és ennek lehetséges okaként a CoQ10 hiánya is felmerült. A kísérlet célja az volt, hogy 35 ebben a betegségben szenvedo páciens CoQ10 szintjét felmérje ésés összekapcsolja a CTG szinttel és az izmokban a lactate szinttel (izomgyakorlatok során), ami a mitokondriális diszfunkció markere. Az adatok csökkent CoQ10 szintet mutattak, ami feltehetoen a CTG trinucleotide amplifikáció által kiváltott  a patológiai mechanizmus eredménye.. Coenzyme Q10, exercise lactate and CTG trinucleotide expansion in myotonic dystrophy. Brain Res Bull. 2001.

Kreatine és izomdisztrófiák

A legtöbb örökletes izombetegségnek fo tünete az izmok fokozódó gyengülése. A kreatine egy népszeru táplálékkiegészíto sportolók között. Javítja az izommuködést egészséges egyénekben és segítheti az örökletes izom miopátiás betegeket is. A kísérletben orálisan szedett kreatin pótlás hatásait vizsgáltuk, A keratin rovid és középtávú  pótlás esetén javította az izomerot és jól tolerálható volt. A metabolikus miopátiák esetében azonban a kreatine szedése nem mutatott a betegek izomerejében  jelentos javulást. A nagy dózisú kreatin növelte az izomfájdalmat a  glycogenosis type V –ben.. Creatine for treating muscle disorders. Cochrane Database Syst Rev. 2007.
A kreatin monohidrát képes bizonyos izomdisztrófiákban növelni az izom erejét. A myotonic 1-es typusú izomdisztrófiákban nem mutatkozott azonban terápiás eredmény.. Muscle Nerve. 2004 Jan. Department of Medicine (Neurology and Rehabilitation), McMaster University, Hamilton, Canada.
Curcumin

A  kappa B (NF-kappaB) nukleáris factor abnormális funkciója valószínuleg fontos szerepet játszik a  Duchenne féle izomdisztrófiában (DMD). A kurkuma egy potenciális NF kappa B blokkoló. DMD egerekkel folytatott kísérletben, ahol az egerek intraperitonealis injekcióban kapták a kurkumint, növekedett az izomero . A myofiberek struturális alizise kimutatta, hogy csökkentek a defektek és csökkent a kreatin kinase (CK) szint is. A daganat nekrózis factor alpha (TNF-alpha), interleukin-1 beta (IL-1beta) és  nitric oxide synthase (iNOS)  szintén csökkent. Az NF kappaB gátolt lett. A kurkumin tehát hatásosnak bizonyult DMD egerekben. Mivel a kurkumin egy nem toxikus növényi eredetu hatóanyag, használata javasolt DMD terápiákban. Curcumin alleviates dystrophic muscle pathology in mdx mice. Mol Cells. 2008.

Selenium

DMD betegekben vizsgáltuk a szelén metabolizmust és, ellentétben korábbi vizsgálatokkal, nem találtunk jelentos abnormalitásokat. Izombetegek és kontrollcsoport kapott napi 1 mg szelént, amely a szelén függo glutathione peroxidase enzyme tevékenységben és a vörösvérsejtekben növekvo aktivitást mutatott, de nem változtatott az izmokban a glutathione peroxidase szinten. A szelénpótlás nem volt hatásos az izomdisztrófiákban.  . A szabadgyökök által medialt lipid peroxidáció szintjét mutató Thiobarbituric acid-szintje megemelkedett DMD betegekben, míg más izombetegekben normális maradt. Erre az emelkedésre a szelén nem volt hatással.  . Selenium metabolism and supplementation in patients with muscular dystrophy. Neurology. 1989 May. Muscle Research Centre, Department of Medicine, University of Liverpool, UK.

Egy édesanya javaslatai

4 és 7 éves gyermekek édesanyja vagyok, mindketten congenitalis izomdisztrófiában szenvednek, melynek oka merosin hiány. Hiszek a táplálkozás gyógyító erejében. A gyermekeim diétája tartalmaz tojást, fermentált zabkását, kefírt, nyers tejet, leveles kelbol készült italt és fehérje és tápanyag gazdag vacsorát. Minden élemiszer organikus és a cukor nagyon limitált. Minden nap kapnak halolajat és magnéziumot. A szakirodalom tanulmányozása után a következo táplálékkiegészítok szedésérol találtam javaslatokat: Coenzyme Q10, Vitamin E with Selenium, Taurine, és zöld tea kivonat.

 

Cimkék:
  Alternatív terápiák
  Izom anyagcsere betegségek - Mitochondrial myopathia (MITO)
  Izomdisztrófia (általános)
  Izomdisztrófia - Congenitalis (veleszületett) (CMD)
  Izomdisztrófia - Disztrófia myotonica (MMD)
  Izomdisztrófia - Duchenne (DMD)
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.