A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Elgondolkodtató cikk a doctoryourself (gyógyítsd meg magad) honlapról
Bár ezt a cikket már évekkel ezelőtt felfedeztem, nem akartam lefordítani, mert annyira nem értettem vele egyet. De azóta annyi más cikkben olvastam a nutrigenomikáról, a táplálékok génkifejeződésre gyakorolt hatásáról, valamint kísérletek is indultak FSHD és CMT betegségek antioxidánsokkal való kezelésére, most közreadom a fordítást azzal, hogy óvatosan a reményekkel.
Utoljára frissítve: 2013. február 17.

http://www.doctoryourself.com/dystrophy.html
Andrew W. Saul

  “Amikor legutóbb kontrolra vittük a fiunkat, az orvos meg volt döbbenve, hogy milyen jó állapotban van. Nem mutatta az izomdisztrófia tipikus jeleit, melyekre számított konvencionális orvosi tapasztalatai alapján.”
"FSHD-val diagnosztizáltak néhány évvel ezelőtt, és én is megkaptam a tipikus “nincs gyógymód” választ az izomspecialistától, az idegsebésztől és a háziorvostól egyaránt. Elfogadtam a helyzetet, de nem adtam fel a reményt,hogy valamit mégiscsak lehetne tenni. Megtaláltam ezt a weboldalt, és elolvastam ezt a cikket. Először éreztem úgy, hogy bátorítanak, és elkezdtem szedni az a kombinációt, amit a cikk javasol. Azonnali energiaszint növekedést tapasztaltam, ami önmagában is nagy eredmény, de az igazán izgalmas az volt, hogy a feleségem és is észrevettük, hogy növekedett az bal vádlimon az izom (torna nélkül). A növekedés teljesen nyilvánvaló volt. Folytatom a vitamin és táplálékkiegészítő kúrát, óvatos optimizmussal  a jövő iránt. “

Izomdisztrófia

Mindenki tudja, hogy mi az az izom, és amikor nem működik, egy izomdisztrófiás gyermek gyengesége, törékenysége és mozgásképtelensége sok szívbemarkoló posztert és könnyes telethont indít el. “Nincs gyógymód…….nincs speciális terápia” mondják a szakértők “az izomdisztrófiák egyetlen formájára se”. Ezt a reménytelenséget sugalló, autokrata, de kutatás barát hozzáállást nem szabad az utolsó szónak tekinteni egészen addig, amíg adekvát módon nem vesszük górcső alá az anyai és magzati táplálási hiányosságokat, mint az izomdisztrófiák fundamentális okozóit. A jó hír az, hogy ha a táplálkozási hiányosságok betegséget okozhatnak, akkor a nutriterápiák javíthatják a betegek állapotát, vagy akár meg is gyógyíthatják a betegséget.

Okozhat a hiányos táplálkozás izomdisztrófiát? A rövid  válasz az, hogy igen. “A disztrófia szó maga is eredetileg táplálkozási hiányt, ebből fakadó betegséget  jelent. Ha mindazt, amit ez jelent,  tekintetbe vesszük, akkor egy igen meredek következtetéshez jutunk el. Semmi sem kiborítóbb, mint amikor az anya diétáját hibáztatjuk a gyermek betegségéért. Valóban, nagyon nehéz biztosan tudni, hogy egy rendellenesség genetikai eredetű, vagy környezeti tényezők okozták. Az anya a gyermek genomjának a felét adja, de a környezeti tényezők teljes egésze az anyán múlik a terhesség alatt. A baba minden egyes sejtje az öröklött DNS instrukciókat tartalmazza. De minden egyes sejt az anya étkezésének az eredménye is egyben.

 "Vacsoraasztal örökség”
 
A petesejtek a  nők magzati életében alakulnak ki. Más szavakkal, a petesejtek még a születés előtt kifejlődnek. Ez azt jelenti, hogy amit a nagymama evett, az nagymértékben meghatározza az anatómiánkat. Gondoljuk csak ezt át. Ami tisztán genetikai problémának tűnt, az esetleg nagymértékben táplálkozási probléma Ezt nevezzük  öröklési vacsoraasztalnak. Azért, mert a probléma az anyaméhben már megvan, nem jelenti, hogy a probléma tisztán és csakis genetikai eredetű. A tudomány régóta tudja, hogy több születési defektust vitaminhiány okoz.
A Spina bifida-t a nyitott gerincet, ma már tudjuk, a folsav (folate) hiánya okozza például. “Én is kismértékű spina bifidával születtem. Nem hibáztatom édesanyámat, inkább azokat, akik nem jó tanácsokat adtak neki a terhesség alatti táplálkozást illetően. Hibáztatom azonban az élelmiszeripart, amely szisztematikusan eltávolítja a feldolgozás során a B-komplex vitaminokat a napi kenyerünkből, és hibáztatom a kormányt is, hogy ezt megengedi.”
Ellentétben a spina bifidával, az izomdisztrófia visszafordítható. Ugyanakkor az izomdisztrófia nem teljesen a táplálkozási hiányosságra visszavezethető betegség, mint ahogy alacsony dózisú  nutriterápiákra gyakran nem is reagál. Néha azonban változás történik magas dózisú nutriterápiákat követően, ezért az izomdisztrófiát a orthomolekuláris orvosok un. genetotrophikus betegségnek nevezik.

GENETOTROPHIKUS
 
A táplálék és a gének közti fontos kölcsönös kapcsolatot először  Dr Roger J Williams,. PhD  nevezte genetotrophikus koncepciónak.  Dr Williams fedezte fel a pantoténsavat a B vitaminban és könyveiben és tudományos publikációiban írt arról, hogy hogyan lehetséges optimális táplálkozással felülírni a születési hibákat.  (http://www.doctoryourself.com/biblio_williams.html). Nézzék meg a kiadás dátumát! 
Williams RJ. (1953). Izomdisztrófia és individuális metabolikus minta: A nutriterápiák lehetőségei. A genetotrophikus betegségekben a genetikai abnormalitás táplálkozási elégtelenséghez vezet. Ennek kompenzálására, a test a normálisnál nagyobb mennyiségben igényel egy, vagy több anyagot az érintett gének számára, hogy azok megfelelőpen fejezhessék ki magukat. Az ilyen betegek számára a szokásos vitaminbevitel nem megfelelő a normális funkció eléréséhez. Kicsit olyan ez, mintha egy forró fürdőt akarnánk venni, miközben nioncs bedugva a lefolyó. Lehetséges, csak sokkal több melegvízre lesz szükség.
 
Úgy gondolom, az izomdisztrófia jó példája a genetotrophikus betegségeknek. A szülők gyakran kérdezik, hogyan lehetséges, hogy az egyik gyerek beteg, míg a másik nem, hiszen az anyuka mindkét terhessége alatt hasonlóan táplálkozott. Valószínűleg a genetikai komponens és a táplálkozási komponens egyaránt hozzájárul a betegség kialakulásához. Ezért az izomdisztrófiát pontosabban genetikailag befolyásolt táplálkozási betegségnek nevezzük.

Van kiút?

Egy izomdisztrófiás gyermek családja számára a legrosszabb azt megtudni, hogy a betegséget táplálkozás okozhatta. Mi lett volna ha, mi lehetett volna, ez már kevés jóvátétel akkor, amikor már beteg a gyermek. Ezen felül a téma megvitatása csak eső után köpönyeg érzést, vagy bűntudatot és reménytelenséget okoz. Tehát az igazi kérdés az, hogy milyen táplálékkal. A jó hír az, hogy van ilyen táplálék

COENZYME Q10

Mára a  CoQ10 (umbiquinone) már vitaminként elfogadott anyag. Sok más vitamin is coenzyme. A coenzymet az ételek nagyon kis mennyiségben tartalmazzák. A legtöbb fiatal ember esetében a saját testük állítja elő a Q10-et, de az izomdisztrófiákban szenvedő fiatalok vagy kevesebbet állítanak elő, vagy nagyobb mennyiségben lenne szükségük rá a betegség miatt.  Már tudjuk, hogy a szívizmok állapotán nagymértékben javítanak a Q10 étrendkiegészítők. A harántcsíkolt szívizom és a harántcsíkolt akaratlagos vázizom nem tér el annyira egymástól.
“ Folkers: a szívbetegségeket szinte minden izomdisztrófia és myopathia esetében asszociáljuk….Ehhez a kísérlethez az alapot az ismert mitokondriális myopathy-ák adták, ahol a légzésben részvesz a Q10, valamint a Q10-zel végzett korábbi kísérletek és adatok disztrófiákkal kapcsolatban. Ezek az eredmények azt jelzik, hogy az izomdisztrófiás betegek esetében a károsodott  miokardiális funkció kapcsolatban van az izomfunkció károsodásával, és mindkettő állapotán a Q10 képes javítani. A CoQ10 az egyetlen ma ismert anyag, amely biztonságos és jobb életkilátást kínál az izombetegek számára. “
Mivel a CoQ10 annyira alapvetően szükséges az izomsejtek számára, valamint szerepet játszik a növekedés kontrolálásában, a sejtszintű energiatermelésben és más lényeges életfunkciókban egyaránt, speciálisan indokoltnak látszik megfontolás alá venni az izomdisztrófiában szenvedő betegeknek is.
Két placebo kontrolált kettős vak vizsgálatban 100 mg CoQ10 napi bevitelét követően “lényeges javulást figyeltünk meg az izomdisztrófiában és atrófiában szenvedő betegek fizikai teljesítményében. A szerzők szerint az adag, bár hatásos és biztonságos volt túl alacsonynak bizonyult. A konklúzió: az izomdisztrófiában szenvedő betegeknek életük végéig szedniük kell a Q10-et.
Én úgy gondolom, hogy napi 300-600 mg egy idősebb beteg számára megfelelőbb adag lenne. A legtöbb család számára ennek az ár, és az orvosok ellenállása szab gátat. De még a drága táplálékkiegészítők is olcsóbbak, mint a gyógyszerek. És mivel a

CoQ10-nek nincs káros mellékhatása, megbocsáthatatlan lenne nem kipróbálni.
Legyünk fair-ek. Ha a CoQ10 fontos a nyulaknak, ne lenne fontos a gyerekeknek? (Boler JB, Farley TM, Scholler J, Folkers K. CoQ10 hiány nyulakban (Deficiency of coenzyme Q10 in the rabbit). Int Z Vitaminforsch. 1969;39(3):281-8.)

VITAMIN E

A CoQ10-hez hasonlóan, az E vitamin is antioxidáns. Hosszú tudományos múltja van, de nem nagyon tesztelik, hogy az antioxidánsoknak milyen nem szokványos szerepük lehet az izomdisztrófiákban.  . Linus Pauling írt az örökletes és egyéb izomdisztrófiákról a Hogyan éljünk tovább és jobban c. kiadványában. A Linus Pauling Institute, Oregon State University engedélyével idemásolom a megjegyzéseit.
 
"Több, mint ötven éve tudjuk, hogy az alacson E vitamin bevitel izomdisztrófiához vezet, és ugyanez a helyzet a C vitaminnal ( Pappenheimer; 1948). . . Többfajta izomdisztrófiát ismerünk. Legtöbbjük patomechanizmusa nem teljesen ismert, és nincs specifikus terápiájuk. A myasthenia gravis-t cholinesterase blokkolókkal és corticosteroidokkal, valamint a csecsemőmirigy sebészi úton való eltávolításával kezelik. Az orvosi hatóságok nem veszik számításba a vitaminok lehetséges szerepét az izomdisztrófiák kontrolálásában. Az E és C vitaminok, valamint a B6 vitamin és más vitaminok szerepe az izmok működésében azt sugallja, hogy ezek optimális mennyiségű bevitele javulást hozhat a páciensek számára. Mindezideig még nem történtek vizsgálatok ennek megerősítésére.”
A Q10-el folytatott kísérletek kivételével Dr. Pauling 20 évvel ezelőtti állítása ma is igaz. Én találtam néhány kísérletet E vitaminnal és szelénnel, minimális ill. némi jótékony hatással. Úgy gondolom, jobb hatást értek volna el nagyobb adag E vitaminnal, és annak természetes formájával.
Aztán ott az a vizsgálat, ahol 600 mg E vitamint és nagy adag szelént (4,000 mcg Na2SeO3) szedett az öt kísérleti alany, nagyon jó eredménnyel mindannyiuknál. "Mindannyiuknak nőtt  a fogásuk ereje. . ., kettőjüknek normalizálódott a lábszára, másik kettő tud a sarkán ülni és felállni, egy tud lábujjhegyen járni, egy fel tud a padlón fekvésből a szék segítsége nélkül kelni, és kettő páciensnek javultak a fizikai képességei… nem volt egyiküknél se mellékhatás. …”

Ez azért legalábbis nagyon biztató.
 
Miért nincs akkor nagy dózisú E vitamin és szelén kísérlet több résztvevővel? Azért, mert a nem gyógyszeres terápiák nem esnek a nagy gyógyszergyárak érdekkörébe és így azokat az orvosok sem ismerik. Mivel ezeket a táplálékkiegészítőket nem lehet szabadalmaztatni, így nincs pénz se bennük.Nincs beruházás, nincsenek kísérletek ott, ahol a befektetett pénz nem fog visszajönni. A gyógyszergyárak nem is akarnak olyan kúrát találni, amiben nem szerepel gyógyszer. Tragikus példája ez az modern medicina izomdisztrófiákhoz való hozzáállásának.
Nem kétséges, hogy Jerry Lewis jó ember, és a helyén van a szíve. De akarata ellenére okot adott arra, hogy a tudomány egy generációval visszalépjen. A pénzszerző telethon a gyógyszerfejlesztés érdekében drága anakronizmus. Emlékezzünk, mit is jelent a disztrófia? Rossz táplálkozásból fakadó betegség. Nincs gyógyszer, ami ezt korrigálni tudná, és soha nem is lesz. 
A mezőgazdasági tudósok tudják ezt. Nem probléma számos olyan kutatást találni, ahol a szelén és az E vitamin szerepét csirkék, marhák, birkák, bárányok izomdisztrófiája esetében vizsgálták. Ami működik ezekkel az állatokkal, miért ne működne az emberekkel is?
A humán izomdisztrófiák kezelésére folytatott sok-sok kísérlet közül igen kevésben kaptak a vitaminok szerepet, és az is nagyon régen történt. A vitaminok a gyógyászatban c. könyvben Bicknell és Prescott szoros review alá veszi az irodalmat (612-619 és  635-641 oldalak). Bizonyíték van arra, hogy a betegség abból fakad, hogy az izomoszövetek  nem tudják hasznosítani az E vitamint.  A következő idézetet osztom meg:

"Az E vitamin hiányával állatokban izomdisztrófiát lehet okozni. A humán izomdisztrófia is hasonló. Az izomdisztrófiák kezelésének kulcsa az E vitamin.” " (: Rabinovitch R et al (1951) Neuromuscular disorders amenable to wheat germ oil therapy. (Neuromuszkuláris betegségek kezelése búzacsíraolajjal )J. Neurol. Neurosurg. Psychiat. 14:95-100.)
A szintetikus E vitamin nem fog működni. Az előbb idézett könyv  643-644 oldalain a DL alpha tocopherol (szintetikus E vitamin) haszon nélkül valónak van titulálva.” A természetes D-alpha tocopherol format kell keresni, amely természetes komplett összetételű tocopherol és tocotrienol, a frissen őrölt lisztből készült teljes kiőrlésű kenyér, a búzacsíra, és a búzacsíraolaj is tartalmazza. Az izomdisztrófiáról azt írja, hogy könnyebb gyerekeknél kezelni, és még könnyebb hozzáadott B és C vitaminnal együtt.  (p 644).
Talán a legemlékezetesebb  felfedezés mindebből az, hogy ezt a könyvet 1953-ban írták. Változott az emberi test az elmúlt ötven évben?Változott az izomdisztrófia az elmúlt ötven évben? Nem. Csak a betegség megértése változott, és az is a kárára. Eltekintettünk az evidenciáktól és az orvosok ma is azt mondják, hogy nincs gyógyszer. Ha ez feldühít, olvass tovább

SZELÉN

Lényeges ásványi nyomelem, szorosan együttműködik az E vitaminnal és segít a szervezetnek abban, hogy kevesebb vitaminból is többet haszosítson. Ez a fontos biokémiai partnerség, vagy szinergia csak akkor múködik, ha mindkettő jelen van. Nagyon kevés szelén is elég, 100-300 microgramm naponta ahhoz, hogy védjük a sejteket és a membránokat a káros oxidációtól, a védő szelént tartalmazó enzim, a glutathione peroxidase által, amely minden testi sejtben megtalálható.
A szelén szinje az izomdisztrófiások vérében alacsonyabb.  "A Myotonic dystrophy –t állatokban szelén adásával sikerült gyógyítani ." (Werbach M. (1988) Nutritional Influences on Illness, New Canaan, CT: Keats, p 310-311.
Szelén található az élesztőben, a tengeri ételekben, zöldségekben, teljes magvakban, állati eredetű élelmiszerekben. Az étel azonban megbízhatatlan szelénforrás, mivel a föld nem egyforma.
Egészséges emberekben lehetséges a szelént túladagolni. De észben kell tartanul, hogy a fent idézett  Orndahl kísérlet alatt a napi dózis 1.400 mcg volt két even keresztül, és a páciensek javulást mutattak. A toxicitás tehát nem lényeges probléma.

LECITHIN

A Lecithin javította a terápia hatásosságát, ha E vitaminnal kombinálták. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a lecithin inositolt és phosphatidyl choline-t is tartalmaz, ami csökkenti az izomdisztrófiákban meglévő kreatinuriát. A javasolt napi adag 20 g, kb három evőkanál. 
Összefoglalás

Egy cikk keresés a Washingtonban lévő Nemzeti Könyvtárban 18.300 találatot fog adni az izomdisztrófiákkal kapcsolatban. De nincs egy se, ahol megavitaminokkal és ásványi anyagokkal próbálnák kezelni a betegeket. Ahányszor csak látom Jerry gyermekeit posztereken, vagy a TV-ben, ide lyukadok ki. És minden alkalommal, amikor pénzt kérnek tőlem jótékony célra, azt mondom, hogy bármikor adnék, ha a lecitinnel, szelénnel, vagy E vitaminnal kapcsolatos kísérletekre fordítanák. Azt már tudjuk, hogy az izomdisztrófiásoknak a szelén, E vitamin és CoQ10 szintje alacsonyabb  (Ihara Y, Mori A, Hayabara T, Namba R, Nobukuni K, Sato K, Miyata S, Edamatsu R, Liu J, Kawai M. Free radicals, lipid peroxides and antioxidants in blood of patients with myotonic dystrophy.(Szabadgyökök, lipid peroxidok és antioxidánsok myotonic disztrófiás páciensek vérében) J Neurol. 1995 Feb;242(3):119-22.) A Vitaminok a gyógyászatban kiadványt fél évszázaddal ezelőtt adták ki. Ugyanez a helyzet Dr Williams tanulmányával az MD táplálékkal való kezelésével. Mi tart hát ilyen sokáig, hogy használjuk ezt a tudást azok esetében, akik ma is szenvednek?

Izomdisztrófia egy két éves gyermek esetében
Egy édesanya írja  (Jan. 14, 2008):
 
“A kisfiam a hó végén lesz két eves. A múlt évben diagnosztizálták nála az izomdisztrófiát, véletlenül. A légzés visszatartásával voltak problémái, túl sokáig tartotta vissza a lélegzetét a bölcsődében, ahol hívták a mentőt. Hét napig kórházban vizsgálták, és a vizsgálatok eredménye az izomdisztrófia volt.  
“A szakorvos azt mondta, hogy az életkilátásai ; 10 évesen kerekesszék, 20 évesen halál.Érthető, hogy az egész családot sokkolta a hír. Amikor a következő héten a genetikai teszteredmény is megjött, ami pozitív volt akár a Duchenne, akár a Becker típusú izomdisztrófiára, teljesen összezavarodtam. A gyermekorvos azt mondta, hogy az orvosi világ nem igazán tudja a DNS tesztből, hogy melyik formája fog a betegségnek kifejlődni, de mivel ilyen korán diagnosztizálták valószínűleg Duchenne lesz és nagyon sajnálja, hogy nincs mit tenni-
“Az első tapasztalatunk az volt a kezdeti konzultációkat és a kórházból való hazajövetelt követően, hogy amint megvolt a diagnosis, már nem mint gyereket, hanem mint címkét kezelték őt. Ezért nem mondtuk el mindenkinek, hogy mi a betegsége (hacsak nem volt szükséges), mert mindenekelőtt azt akartuk láttatni, hogy milyen a személyisége.
“A férjem és én  (kiterjedt családi támogatással) úgy döntöttünk, hogy ez nem elég. Nem tudjuk elfogadni, hogy egyszerűen nincs mit tenni. Szerencsére megtaláltuk ezt a weboldalt az interneten.
 
“A gyermekünk a következőket szedi : most két éves, 84 cm magas és 11 kg.

“Naponta:

Folyékony gyermek multivitamin napi adag
Folyékony calcium (600 mg)
Folyékony E Vitamin E (150 i.u.)
Tőkehalmájolaj  (napi adag)
Szójalecitin (1-2  teáskanál)
Lenmag és búzacsíraolaj belekeverve az ételbe
 
“Ezen felül két napra elosztva széttört gyógyszer formájában tejbe keverve (próbálom elkerülni,  hogy minden nap ne azonos mennyiséget kapjon)
1,000 mg Taurine
400 mcg folsav
60 mg CoQ10
50 mcg selenium
1,000 mcg Vitamin B12
1,000 mg Vitamin C
120 mg Gingko
4,000 mg MSM
20 g savófehérje 
8000 mg L-Glutamine
1,500 mg L-Arginine
800 mg Creatine
 
“Ezen felül egészséges étkezést biztosítunk neki, organikus tejtermékeket, gyümölcsöt és zöldségeket, és korlátozzuk a cukrot. (Nem teljes mértékben, információt ehhez Dr Saul website-ja ad a gyermekek egészséges étkezéséről. Más nem étkezéssel kapcsolatos terápiákat is alkalmazunk, ideértve a havi kétszeri fizikoterápiát is.
“Amikor utoljára voltunk a gyermekgyógyászunknál 2007 decemberében, az orvos meg volt lepve, hogy milyen jól van. Nincs jele az izomdisztrófiának, amit az orvos várt a hagyományos orvoslás tapasztalatai alapján. .”
 
 
Bár mindez még messze van a gyógyulástól úgy gondolom, hogy bátorító. Nincs semmilyen ellenérv a nutriterápia ellen. A rossz táplálkozás még nem gyógyított meg senkit, a jó táplálkozás viszont gyakran.
 
REFERENCES:
1. Hillemann HH. (1956) "Maternal Malnutrition and Fetal Prenatal Development Malformation" (Address at Oregon State College, November 9)
2. Hillemann HH. (1958) "Maternal Malnutrition and Congenital Deformity" ( Grants Pass Oregon Address, March 17)
3. Hillemann HH. (1961) "The Spectrum of Congenital Defect, Experimental and Clinical" Journal of Applied Nutrition 14:1,2.)
4. Williams RJ. Beerstecher E, Jr, and Berry, LJ. "The Concept of Genetotrophic Disease," Lancet, February 18, 1950, 287-90.
5. Williams RJ. "Concept of Genetotrophic Disease," Nut. Rev, 8, 257-60 (1950).
6. Williams RJ. "The Unexplored Field of Genetotrophic Disease," MD, 6, 123-4, 136 (1951).
7. Williams RJ. and Rogers, LL. "The Formulation of a Genetotrophic Supplement for the Experimental Treatment of Diseases of Obscure Etiology," Texas Reports Biol. Med., 11, 573-81 (1953).
8. Folkers K, Wolaniuk J, Simonsen R, Morishita M, Vadhanavikit S. Biochemical rationale and the cardiac response of patients with muscle disease to therapy with coenzyme Q10. Proc Natl Acad Sci U S A. 1985 Jul;82(13):4513-6.
9. Folkers K, Simonsen R (1995) Two successful double-blind trials with coenzyme Q10 (vitamin Q10) on muscular dystrophies and neurogenic atrophies. Biochim Biophys Acta 1271(1):281-6. May 24.
10. Backman E, Henriksson KG. Effect of sodium selenite and vitamin E treatment in myotonic dystrophy. J Intern Med. 1990 Dec;228(6):577-81.
11. Gamstorp I, Gustavson KH, Hellstrom O, Nordgren B. J Child Neurol. 1986 Jul;1(3):211-4. A trial of selenium and vitamin E in boys with muscular dystrophy.
12. Orndahl G, Sellden U, Hallin S, Wetterqvist H, Rindby A, Selin E. Myotonic dystrophy treated with selenium and vitamin E. Acta Med Scand. 1986;219(4):407-14.)
13. Orndahl G et al. (1983) Selenium therapy of myotonic dystrophy. Acta. Med. Scand. 213:237.
14. Hidiroglou M, Jenkins K, Carson RB, Brossard GA. Selenium and coenzyme Q10 levels in the tissues of dystrophic and healthy calves. Can J Physiol Pharmacol. 1967 May;45(3):568-9.
15. Jackson MJ, Jones DA, Edwards RH. Vitamin E and muscle diseases. J Inherit Metab Dis. 1985;8 Suppl 1:84-7. (This review explains how vitamin E, and the phospholipids in lecithin, benefit the muscles.)
16. Milhorat AT and Bartels WE. (1945) The defect in utilization of tocopherol in progressive muscular dystrophy. Science 101:93-4.
17. Milhorat AT et al. (1945). Effect of wheat germ on creatinuria in dermatomyositis and progressive muscular dystrophy. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 58:40-1.
Copyright 2008, 2007 and prior years by Andrew W. Saul,


 

Cimkék:
  Alternatív terápiák
  Diéta
  Izomdisztrófia (általános)
  Alternatív táplálkozás
  Tápálék kiegészítő
  Táplálkozás
  Vitamin
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.