A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Rákellenes gyógyszer segítheti az izomépülést
Egy kísérleti stádiumban lévő rákgyógyszer, mely blokkolja az IAP géneket (apoptosis inhibitorok, a programozott sejthalál blokkolásáért felelős gének) és megöli a ráksejteket, ellentétes hatással bír az izomsejtekre. (a cikk nem hivatalos, kivonatos fordítás, az eredeti az mdausa.org honlapon található)
Utoljára frissítve: 2012. október 24.

Rákellenes gyógyszer segítheti az izomépülést
 
Egy kísérleti stádiumban lévő rákgyógyszer, mely blokkolja az IAP géneket (apoptosis inhibitorok, a programozott sejthalál blokkolásáért felelős gének) és megöli a ráksejteket, ellentétes hatással bír az izomsejtekre.
 
Az eredmények azt mutatják, hogy a már kísérleti stádiumban lévő gyógyszerek hatásosan vehetik fel a harcot az izomdegenerációs betegségek, mint a Duchenne izomdisztrófia, és talán más izomdisztrófiák ellen is. A váratlan kísérleti eredményt egerekből vett laboratóriumi sejtkísérletekkel bizonyították.
 
A kutatók úgy találták, hogy egy természetesen előforduló fehérje, a TWEAK (TNF szerű gyenge apoptosis indukáló) hasonlóan segíti az izomnövekedést és gyógyulást, ugyanazon az úton, mint a rákellenes gyógyszer. A TWEAK-kel kapcsolatos eredmény segít jobban megérteni az izom működését és további kutatási irányokat jelenthet.

Az anti IAP gyógyszerek és a TWEAK fehérje segíti az izomelősejtek, a myoblastok myotube-bá alakulását, amely az izomrost korai fázisa. A myoblast fúzió az izomépítés és regeneráció alapvető lépése. Jelenleg 5 gyógyszergyár folytat 1 fázisú klinikai kísérletet IAP célzott gyógyszerekkel.  Reméljük, hogy hamarosan elkezdhetők lesznek az IAP célzott gyógyszerek izombetegségekkel kapcsolatos kísérletei is. A jelenleg folyó stratégiai kutatások az izombetegségek esetében a myostatin gátlására, az izmok vérellátásának fokozására és olyan gyulladáscsökkentők kifejlesztésére irányulnak, melyek nem rendelkeznek a corticoszteroidok mellékhatásaival.

Cimkék:
  Gyógyszerkísérlet
  Izomdisztrófia (általános)
  Kutatás
  Rák
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.