A Magyar Izomdisztrófia Társaság hivatalos honlapja.
Mestinon gyógyszer II.
Kérdés (Akli Imre, 2011. március 10.)

Trixi nevű kedves olvasónk kérdését adom közzé ...

Az előzményekre való tekintettel szeretnék írni pár sort. Nekem egy eddig (4 éve!) diagnosztizálatlan szemmozgás zavarral, súlyos 4 végtagi és törzs ataxiával, myoclonusokkal, immunhiánnyal is járó betegségem van, és ezekhez közepes fokú restrictív légzészavar, biopszia alapján nem specifikus myopathia, atrophia is társult. A légzészavarra kipróbáltuk a Mestinont apránként emelve, és használ. Napi 6 drazsé mellett az általános izomerő és a légzés javult, a fáradékonyság mérséklődött. Fárasztásra a ptosis csökkent. Mellékhatást egyáltalán semmit nem érzek, de az izmaimra jó hatása van. Így szeretném megkérdezni, hogy akkor nálam miért lehet hatásos, hisz nincs bizonyítottan myastheniám. Vagy miért nincs mellékhatása? Várnám megtisztelő válaszukat és érdekelne erről Molnár Mária Judit doktornő véleménye is (akár magáról a betegségről is), ha lehetséges.
Üdvözlettel: Trixi
Válasz (dr. Molnár Mária Judit, 2011. március 10.)

Kedves Trixi!

A Mestinon, ahogy korábban is írtam a myasthenia gravisban alkalmazott gyógyszer. Időnként más betegség is károsíthatja az idegekről az izomra való ingerületátvitelt, nem csak az Ach receptor molekula elleni antitestek termelődése. Pl súlyos myopathia, amikor az izom Ach
receptorai az izombetegség miatt károsodnak és nem azért mert ellenanyag kötődik hozzájuk.
Ilyen esetben is használhat a Mestinon, amely hatása, hogy gátolja az acetylcholin lebomlását (Ach). Természetesen ez nem olyan mértékű hatás mint a myasthena gravisban, ui betegek a receptorok és hiába lesz több ACh az nem tud jól lekötődni. Ha nem súlyos az izom károsodása, akkor ahogy Ön is megfigyelte lehet időnként jó eredményt elérni.
A mellékhatásra azonban nagyon figyelni kell, azaz hascsikarás, hasmenés, hasi görcsök, izomrángások a fiygelmeztető jelek, hogy csökkenteni kell a dózist, ui ilyen tüneket a túldozírozás esetén jelennek meg.

Üdvözlettel
MMJ
Cimkék
  Izom-ideg átkapcsolódási zavarok - Myasthenia Gravis (MG)
Tovább a kérdésekhez
 
Várjuk jelentkezését
 
© Magyar Izomdisztrófia Társaság, 2009, minden jog fenntartva.